Манастир Прохор Пчински и посета на Врање

ЦЕНА: 800 ДЕН.

Манастирот на свети Прохор Пчински се наоѓа во шумовитите падини на планината Козјак на само 30 километри јужно од Враење. Според легендата манастирот е изграден од страна на византискиот цар Роман Диоген во 11 век во знак на благодарност на Свети Прохор Пчињски , кој му предвидел дека ќе стане цар. По Косовската битка во 1454 година манстирот е уништен од страна на Османлиите, за повторно да биде обновен во 1489 година од страна на Марин, син на попот Радоња од Кратово. Во тој период се насликани и вреските во самиот манастир, кои се сметаат за најважно уметничко дело од тој период.

Врање е град во јужна Србија и седиште на истоимената општина. Врање претставува економски, политички и културен центар на Пчињскиот округ. Градот се простира во северозападниот дел на Врањската котлина, на левиот брег на реката Јужна Морава.

Во Врање има продавници на Lidl, Pepco, LC Waikiki и други светски брендови на едно место.


Опис на програмата:

  • Тргнување од автобуска станица Кочани во 6:00 часот.
  • Предвидено време за пристигнување во Прохор Пчински околу 9 часот. Слободно време
  • за разглед и прошетка низ манастирот.
  • Во 11 часот поаѓање за Врање.
  • Слободно време за прошетка, шопинг и разглед на Врање.
  • Во 17:00 часот тргнување кон Кочани

Понудата вклучува:

  • Превоз од следниве градови: Виница, Кочани, Штип и Куманово.
  • Посета на манастирот Прохор Пчински
  • Посета на Врање.
  • Лиценциран туристички придружник за време на патувањето

За дополнителни информации и резервации контактирајте не на:

033/270-765 или 070/336-307


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *