Category: Водици

 • ВОДИЦИ- КУРШУМЛИЈСКА БАЊА

  ВОДИЦИ- КУРШУМЛИЈСКА БАЊА

  Куршумлијска Бања е градска населна и бањско лекувалиште во општинаКуршумлија.Бањата се наоѓа во котлината на Бањска река, на 442м надморска висина и на 11км од Куршумлија. Комплетно реновираниот хотелски комплекс Куршумлиска Бања е лоциран на падините на шумовитиот Копаоник. Лековитата моќ на термоминералната вода која овде извира е потврдена уште во времето на Римјаните, а…

 • Водици – Луковска бања

  Водици – Луковска бања

  Луковска Бања е лоцирана во јужниот дел на Србија, на источните падини на Копаоник. Со поставеност од 681м надморска висина, таа е највисоката бања во Србија со пријатна умерено континентална клима и голем број на сончеви денови. Карактеристична е по своите термо минерални извори, едни од најбогатите во земјата, недопрената природа на шумовитиот Копаоник и…

 • Водици – Сокобања

  Водици – Сокобања

  Сокобања е туристичко место кое се наоѓа во југоисточна Србија во подножјето на Озрен планина. Самата бања е опкружена од 4 планини – од север планина Ртани на 1560m н.височина, на исток се наоѓа планината Девица, на југ планината Озрен на 1117m н.височина и од запад планината Буковик. Низ Сокобања поминува реката Моравица од која…

 • Водици во Охрид

  Водици во Охрид

  Тргнување од Кочани во 4:00. Се упатуваме кон Охрид со попатни паузи. Пристигнување во Охрид во 9:00. Се упатуваме кон пристаништето каде ќе присуствуваме на фрлањето на светиот крст во водите на Охридското езеро. Од плоштадот во Охрид се упатуваме кон Црквата Богородица-Перивлепта (Богородица која гледа се). Во оваа црква биле сместени моштите на Свети Климент. Попатно застануваме…